Podporujeme iniciativu

Historie Nezabije

historie nezabije
Nacházíte se zde:  Úvod  » Články  

Máma Bickerdyková – anděl západního bojiště

Jan Rychlík :: 26. 01. 2004

Když si příslušníci Shermanova štábu stěžovali svému veliteli na nemístně upřímnou a tvrdohlavou ošetřovatelku, odpověděl jim: "Nemůžu dělat nic, má vyšší hodnost."; Máma Bickerdyková, jak ji znali Shermanovi a Grantovi vojáci na západě, dokázala zatočit s každým a se vším (tedy i s armádními předpisy a byrokracií) co stálo v cestě naplnění jejích dobrovolně přijatých úkolů. Když si jeden lékař dovolil zapochybovat, jakou že má paní pravomoc, opáčila mu: "boží pravomoc, znáte snad vyšší?!"

Mary Ann Ballová se narodila 19. července 1817 v Ohiu, dva roky před občanskou válkou ovdověla po dvanáctiletém manželství s Robertem Bickerdykem (kterého si brala jako vdovce) a živila sebe a své tři děti jako bylinkářka v illinoiském Galesburgu. To zřejmě vedlo místní občany k tomu, že jí svěřili v srpnu 1861 doručení pětisetdolarové zásilky lékařských potřeb, které dali dohromady v reakci na dopis mladého doktora z Galesburgu, který sloužil jako dobrovolný lékař v lazaretu v Cairu (Illinois) a popisoval nedostatky zdejší lékařské péče.

Když Mary v Cairu viděla nehygienické podmínky, dala se do uklízení, vaření i ošetřování a nakonec zde zůstala jako neoficiální ošetřovatelka a později jako vrchní sestra a svojí nevyčerpatelnou energii napřela k zakládání nemocnic i k výjezdům na bitevní pole, kde opět ošetřovala raněné a dohlížela na jejich transport do lazaretů, za což se jí dostalo Grantových díků a podpory v další činnosti. Když se pak jeho armáda přesunula, odešla s ní nakonec až do Vicksburgu a zřizovala lazarety, kde bylo zapotřebí. Říká se, že Máma Bickerdyková byla jedinou ženou, kterou strpěl generál Sherman ve svém táboře - generál si jí nesmírně vážil a v roce 1864 si ji vyžádal jako řádnou ošetřovatelku ke svému sboru. Tak doprovázela Máma Bickerdyková jeho vojáky na pochodu Georgií. Prosadila pravidelné lékařské prohlídky, zavedla mobilní prádelny a sama také prala a pekla chléb pro lazaret.

Do konce války založila Mary Bickerdyková s pomocí celonárodní dobrovolnické zdravotnické organizace U. S. Sanitary Commission (jejíž pracovnicí se počátkem roku 1862 stala a obdržela tak i plat 50 dolarů měsíčně, který použila na zaopatření svých dětí v Galesburgu) na tři sta nemocnic a osobně pečovala o raněné na devatenácti bojištích. Vojáci ji měli tak rádi, že jí provolávali slávu, jako samotnému veliteli a určitě také proto se účastnila na Shermanovo přání velké washingtonské přehlídky - nikoli jako divačka, ale jela v čele XV. sboru. Po válce se Mary Bickerdyková starala, aby veteráni a také ošetřovatelé dostávali penze a sama takovou (25 dolarů měsíčně) obdržela v roce 1886 přímo od Kongresu. Tehdy nejslavnější humanitární pracovnice americké občanské války zemřela 8. listopadu 1901 v Kansasu.