Podporujeme iniciativu

Historie Nezabije

historie nezabije
Nacházíte se zde:  Úvod  » Články  

Joseph Pulitzer

Kavalerista tiskovým magnátem

Jan Rychlík :: 26. 01. 2004

Duchovní otec americké literární ceny Joseph Pulitzer se narodil 10.4.1847 v uherském Makó v rodině bohatého židovského obchodníka s obilím (matka byla německá katolička). Dostalo se mu perfektního vzdělání, když mu však bylo 17 let, otec zemřel a Joseph se nesnesl s otčímem. Odešel tedy z domova a neúspěšně se pokoušel vstoupit do rakouské armády, Francouzské cizinecké legie a britských koloniálních jednotek. Nikde ho nevzali pro slabé zdraví i zrak. V Hamburku se však roku 1864 nechal zverbovat německým rekrutním agentem do armády Unie jako odvodní náhradník.

V září téhož roku dorazil do Bostonu, aby nemusel agentovi odevzdat odměnu, vstoupil v New Yorku do zkušené 1. Newyorské Lincolnovy kavalerie (musel přitom odvodnímu úředníkovi zalhat, že je mu 18 a umí dobře jezdit na koni). Protože neuměl takřka vůbec anglicky (zato však perfektně německy a francouzsky), vyhovovalo mu převážně německé složení jednotky. Mělo to však jednu vadu - ocitl se mezi antisemity, kteří nenávist vůči Pulitzerovi dávali najevo jak slovně, tak fyzicky. 185 cm vysoký mladík se ale bránil a jednou dokonce uštědřil ránu pěstí desátníkovi, který urazil jeho matku. Jeden důstojník, který často hrál s Pulitzerem šachy, mu pomohl nezabřednout do vážných problémů. Nový major pak udělal Pulitzera svým příkazníkem, což mladému imigrantovi rozhodně usnadnilo armádní život, takže zůstal až do konce války.

Po válce našel v Saint Louis/MO jen podřadnou práci. Opět dík šachům se seznámil s redaktorem zdejších předních německých novin Westliche Post, nám nikoli neznámým Carlem Schurzem. Tak se stal roku 1868 zpravodajem a za šest let noviny koupil. Roku 1878 přikoupil ještě další 2 listy a spojením všech tří vytvořil nejprodávanější santlouiský večerník. V témže roce se oženil s příbuznou jižanského exprezidenta Kate Davisovou. Roku 1883 koupil v New Yorku ranní list World, na němž vydělal majland (který vyprovokoval šéfa Sun, bývalého náměstka ministra Stantona, Charlese Andersona Danu k antisemitským výpadům proti Pulitzerovi). O čtyři roky později začal vydávat The Evening World. Byl stejně populistický, stejně investigativní a stejně bulvární jako předešlé noviny, které vlastnil, a to mu zajistilo úspěch. Pulitzer pomáhal rozdmýchat španělsko-americkou válku (1898) v znechucujícím souboji s konkurenčním listem. Po této zkušenosti se The Evening World odvrátil od bulváru, přidal se k Demokratům a nemilosrdně odhaloval korupci a jiné nectnosti vlády.

Dne 29. října 1911 zemřel Pulitzer na palubě své jachty v Charlestonu/SC. Podle jeho poslední vůle jednak vznikla katedra žurnalistiky na Kolumbijské univerzitě, jednak byla založena Pulitzerova cena, na niž přispěl darem půl miliónu dolarů. První byla udělena roku 1917 a není od věci připomenout, že Michael Shaara, autor literární předlohy filmu Gettysburg, byl též jejím laureátem. Kromě ceny za nejlepší román ovšem obsahuje Pulitzerova cena ještě další ocenění, literární i novinářská.